Organizația Human Rights Watch a anunțat vineri că a descoperit noi dovezi ale utilizării de către forțele ucrainene a minelor antipersonal împotriva trupelor ruse care au invadat Ucraina, cu toate că acestea sunt interzise de legislația internațională.
În acest sens, ONG-ul cere Guvernului Ucrainei să respecte angajamentul luat la începutul acestei luni de a nu folosi astfel de arme, să investigheze presupusa utilizare a acestora și să-i tragă la răspundere pe cei responsabili.
„Angajamentul Guvernului ucrainean de a investiga aparenta utilizare de către Armata sa a minelor antipersonal interzise este o recunoaștere importantă a datoriilor sale de a proteja civilii”, a declarat Steve Goose, director în cadrul Human Rights Watch, într-un comunicat.
Human Rights Watch adaugă că a transmis concluziile anchetei sale Guvernului ucrainean în luna mai, însă nu a primit niciun răspuns, informează Reuters.
În 2005, Ucraina a ratificat un tratat internațional, semnat în 1997, care interzice astfel de mine și impune distrugerea stocurilor de asemenea arme pe care statele semnatare le dețin.
Rusia nu s-a alăturat tratatului, iar utilizarea minelor antipersonal „încalcă dreptul internațional”, se arată în raportul organizației.
De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, în februarie 2022, HRW a publicat patru rapoarte care documentează utilizarea de către trupele ruse a 13 tipuri de mine antipersonal care au ucis și rănit civili.
Noul raport este o continuare a unuia publicat în ianuarie, conform căruia soldații ucraineni au lansat rachete care au împrăștiat mii de mine PMF-1 în zonele ocupate de ruși în și în jurul orașului Izium, între aprilie și septembrie 2022.
Ucraina organizează exerciții de răspuns la dezastre nucleare în apropierea centralei din Zaporojie
Ucraina a desfășurat exerciții de răspuns la dezastre nucleare în apropierea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, spun oficialii regionali.
Iuriy Malashko, guvernatorul regiunii din sudul Ucrainei care include centrala, a declarat că exercițiile din orașul Zaporojie și din districtul din jurul acestuia au fost menite să coordoneze răspunsul tuturor serviciilor la o „situație de urgență” la centrală, relatează Reuters.